WOZ-Waarde versus marktwaarde
Als je een huis gaat kopen of verkopen, kom je vaak de termen WOZ-waarde, marktwaarde, en verkoopwaarde tegen. Deze waarden lijken misschien op elkaar, maar er zijn een paar belangrijke verschillen die je echt moet begrijpen. In dit artikel leggen we op een eenvoudige manier uit wat deze begrippen betekenen, hoe ze worden vastgesteld, en waarom het belangrijk is om ze te kennen. We willen dat jij met vertrouwen beslissingen kunt nemen over jouw woning, of je nu bezig bent met verkopen, kopen, of gewoon meer wilt weten over de waarde van je huis. We gaan het hebben over de rol van de WOZ-waarde, de marktwaarde, en hoe dingen zoals de taxatiewaarde, de marktwaarde van een woning, het aanbod van huizen en vergelijkbare woningen invloed kunnen hebben op jouw situatie.
Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde staat voor de Wet waardering onroerende zaken en wordt elk jaar door de gemeente bepaald. De WOZ-waarde is een schatting van hoeveel jouw huis op 1 januari van het vorige jaar waard was. Deze waarde wordt gebruikt om bepaalde belastingen te berekenen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms ook het eigenwoningforfait dat je moet invullen bij de belastingaangifte. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde aan de hand van dingen zoals de grootte van je huis, de ligging, het bouwjaar en vergelijkbare huizen in de buurt.
Het is belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde vaak lager is dan de echte marktwaarde. Dit komt omdat de gemeente gebruikmaakt van computermodellen en oude gegevens, waardoor de waarde een jaar achter kan lopen. Als je denkt dat de WOZ-waarde van jouw huis te hoog is, kun je bezwaar maken. Meer hierover lees je hier.
Wat is de marktwaarde?
De marktwaarde is wat een koper nu bereid is te betalen voor jouw huis. Deze waarde wordt meestal bepaald door een makelaar of een taxateur, zoals Nuith Linthorst bij Yourstyle Vastgoed. De marktwaarde van een huis is gebaseerd op recente verkoopprijzen van vergelijkbare huizen, de staat van het huis, de ligging en andere specifieke kenmerken.
In tegenstelling tot de WOZ-waarde geeft de marktwaarde een actueler beeld van wat je huis echt waard is. Bij het verkopen van een huis wordt vaak een taxatie gedaan om de marktwaarde te bepalen, zodat je als verkoper een goede verkoopprijs kunt vaststellen. Een taxatie kan ook helpen bij het bepalen van de vraagprijs. Lees meer over onze taxaties.
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
De gemeente bepaalt de WOZ-waarde door gebruik te maken van een computermodel dat rekening houdt met verschillende factoren, zoals verkoopprijzen van vergelijkbare huizen en kenmerken zoals bouwjaar, ligging en grootte. De waardepeildatum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar, wat betekent dat de WOZ-waarde vaak niet helemaal up-to-date is.
Omdat de WOZ-waarde op afstand door de gemeente wordt vastgesteld, kan het zijn dat niet alle verbeteringen aan jouw huis worden meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken of badkamer. Als je hier vragen over hebt, kun je dit het beste laten controleren door een expert, zoals Dennis Lantrok voor een bouwkundige keuring.
Hoe wordt de marktwaarde bepaald?
De marktwaarde wordt bepaald door een makelaar of taxateur die het huis komt bekijken. Hierbij wordt gekeken naar de actuele staat van het huis, recente verkoopprijzen van vergelijkbare huizen, de buurt en hoe goed het huis is onderhouden. Het is belangrijk dat de taxateur een goed beeld krijgt van het huis om een nauwkeurige waardebepaling te doen.
Verschillen tussen WOZ- en marktwaarde
Een groot verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde is het doel waarvoor deze waarden worden gebruikt. De WOZ-waarde wordt vooral gebruikt voor belastingen, terwijl de marktwaarde belangrijk is bij het verkopen van een huis of het aanvragen van een hypotheek. Ook de manier waarop deze waarden worden bepaald, is anders. De WOZ-waarde is een schatting op basis van geautomatiseerde gegevens, terwijl de marktwaarde vaak een veel nauwkeuriger beeld geeft van de echte waarde.
Het verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde kan soms groot zijn, vooral in een markt die snel verandert. In tijden van stijgende huizenprijzen kan de marktwaarde veel hoger zijn dan de WOZ-waarde, omdat deze laatste een jaar achterloopt. Dit betekent dat je, als je je huis wilt verkopen, beter uit kunt gaan van de marktwaarde dan van de WOZ-waarde.
WOZ-waarde voor belastingaangifte
De WOZ-waarde is belangrijk bij de belastingaangifte, omdat deze waarde wordt gebruikt om het eigenwoningforfait te berekenen. Dit is een bedrag dat je bij je inkomen moet optellen als je een huis bezit. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. Daarom is het belangrijk dat de WOZ-waarde goed is vastgesteld. Als je denkt dat de WOZ-waarde te hoog is, kun je bezwaar maken bij de gemeente om zo je belasting omlaag te krijgen.
Waarom is de marktwaarde relevanter voor verkoop?
De marktwaarde is veel belangrijker als je van plan bent je huis te verkopen. Deze waarde laat zien wat kopers op dit moment willen betalen. Het inschakelen van een taxateur om een nauwkeurige marktwaarde te bepalen is daarom belangrijk om een goede verkoopprijs vast te stellen. Meer over verkoopbegeleiding lees je hier.
WOZ-waarde voor hypotheekaanvragen
Bij het aanvragen van een hypotheek kan de WOZ-waarde ook een rol spelen. Sommige banken gebruiken de WOZ-waarde als een indicatie van de waarde van het huis. Maar meestal willen hypotheekverstrekkers een taxatierapport om de echte marktwaarde vast te stellen. Dit komt omdat de WOZ-waarde vaak niet helemaal overeenkomt met de echte waarde van het huis op dat moment.
Waarom verschilt de WOZ-waarde van de marktwaarde?
De WOZ-waarde verschilt vaak van de marktwaarde vanwege de manier waarop deze wordt vastgesteld. De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente en loopt een jaar achter op de huidige marktsituatie. Ook houdt de WOZ-waarde minder rekening met unieke kenmerken van een huis, zoals verbouwingen of de staat van onderhoud, die juist heel belangrijk zijn voor de marktwaarde.
Hoe beïnvloeden verbouwingen de WOZ- en marktwaarde?
Verbouwingen kunnen een groot effect hebben op zowel de WOZ-waarde als de marktwaarde van je huis. Een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel kan de marktwaarde flink verhogen, omdat je huis aantrekkelijker wordt voor kopers. De WOZ-waarde zal ook stijgen, maar vaak minder sterk en met vertraging, omdat de gemeente deze waarde bepaalt op basis van oudere gegevens.
Wil je zeker weten dat de verbouwingen goed worden meegenomen in de WOZ-waarde? Dan kun je het beste contact opnemen met de gemeente of advies vragen aan een specialist. Voor meer informatie over bouwkundige keuringen kun je hier terecht.
Vergelijking tussen WOZ-waarde en marktwaarde
In de tabel hieronder zie je de verschillen tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde van een woning. Deze tabel helpt om een beter beeld te krijgen van hoe beide waarden zich ontwikkelen over tijd en waarom er vaak een verschil is tussen beide waarden.
Kenmerk | WOZ-waarde | Marktwaarde |
---|---|---|
Doel | Belastingen (OZB, eigenwoningforfait) | Verkoopprijs of hypotheekaanvraag |
Vastgesteld door | Gemeente | Makelaar of taxateur |
Frequentie van bepaling | Jaarlijks | Op het moment van verkoop of taxatie |
Gebaseerd op | Computermodellen, historische data | Actuele staat van de woning, marktontwikkelingen |
Houdt rekening met verbouwingen | Soms, met vertraging | Ja, altijd |