Wat is de Nationale Woon- en Bouwagenda?

Het is een door de overheid gepresenteerd actieplan met zes speerpunten om de woningmarkt te verbeteren. De agenda richt zich onder andere op versnelling van woningbouw (betaalbare woningen voor starters en middeninkomens), verduurzaming van…

Wat is de overdrachtsbelasting bij het kopen van een huis?

Voor particuliere kopers bedraagt de overdrachtsbelasting doorgaans 2% van de koopsom, tenzij je in aanmerking komt voor een startersvrijstelling bij een eerste woning. Afhankelijk van je situatie (en of de woning nieuw is of bestaande bouw)…

Wat is de startersvrijstelling overdrachtsbelasting?

Dat is een vrijstelling waardoor starters bij de aankoop van hun eerste huis geen overdrachtsbelasting (normaal 2%) hoeven te betalen, tot een bepaalde koopsomgrens. Die grens is recent verhoogd zodat ook iets duurdere starterswoningen eronder…

Wat betekent de stijgende hypotheekrente voor kopers?

Als de hypotheekrente stijgt, kunnen huizenkopers minder lenen voor hetzelfde maandbedrag. Een hogere rente vertaalt zich namelijk in hogere maandlasten, waardoor de maximale hypotheek omlaag gaat. Hierdoor kunnen sommige kopers hun droomhuis…

Wat controleren ze bij een bouwkundige keuring?

Ze inspecteren de gehele woning – van fundering tot dak – en letten op structurele gebreken, vocht, schimmel, kwaliteit van installaties en onderhoudsstaat van diverse onderdelen. Het rapport geeft inzicht in direct noodzakelijke herstellingen…

Wat doet de notaris bij de overdracht van een woning?

De notaris stelt de leveringsakte op, controleert de eigendomsgegevens, zorgt voor de afdracht van de koopsom en schrijft de overdracht in het Kadaster in. Hij/zij ziet erop toe dat de transactie juridisch correct verloopt, dat er geen belemmeringen…

Wat gebeurt er als mijn financiering niet rondkomt na de koop van een huis?

Als er een financieringsvoorbehoud in het koopcontract is opgenomen en de financiering niet rondkomt binnen de afgesproken termijn, kun je de koop kosteloos ontbinden. Het financieringsvoorbehoud beschermt de koper. Zorg dat je dit altijd…

Waar let je op bij het kiezen van een bouwkundige keurder?

Let op ervaring en kwalificaties. Kies een bouwkundig inspecteur die gecertificeerd is of aangesloten bij een keurmerk, zodat je zeker weet dat hij deskundig is. Lees ook reviews of vraag naar voorbeeldrapporten. Vergelijk bovendien wat bij…

Waarom een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde opnemen?

Om jezelf als koper te beschermen. Neem je een bouwkundige keuring op als ontbindende voorwaarde in het koopcontract, dan mag je de koop afblazen als uit de keuring blijkt dat er dure of ernstige gebreken zijn boven een vooraf afgesproken bedrag.…

Waarom een bouwkundige keuring doen vóór een renovatie?

Een keuring voor de verbouwing geeft inzicht in de huidige staat van de woning. Zo ontdek je eventuele zwakke punten of gebreken die je in je renovatieplannen kunt meenemen. Hiermee voorkom je verrassingen tijdens het verbouwen en kun je gerichter…