Huidige ontwikkelingen op de woningmarkt.

Een vraag die ons op dit moment allemaal bezig houdt; hoe gaat de huizenmarkt zich verder ontwikkelen onder de huidige ontwikkelingen?

De oorlog in Oekraïne, de extreme inflatie, stijgende hypotheekrente en het dalende consumentenvertrouwen zijn van invloed op de woningmarkt. We zetten het graag voor je op een rijtje en kijken naar de onderstaande punten, waarbij we de huurmarkt buiten beschouwing laten.

👉🏼Huizenprijzen blijven stijgen (maar minder hard);
👉🏼Aantal woningverkopen daalt in 2022;
👉🏼De hypotheekrente stijgt;
👉🏼De gevolgen van de oorlog in Oekraïne;
👉🏼Kansen voor starters;
👉🏼Veranderende woonwensen en subsidies.

Huizenprijzen blijven stijgen (maar minder hard)
Economen zijn het er unaniem over eens dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen. De afgelopen maanden hebben diverse economische bureaus hun verwachting gegeven voor de rest van dit jaar. Rabobank verwacht een stijging van 17,%, ABN Amro van 12,5% en ING 13%. Dat is minder hard dan voorheen en een positief geluid voor mensen die graag een nieuwe woning willen kopen. Hieronder een visuele weergave van de afgelopen jaren.

Door de grote vraag en het beperkt aanbod, blijft de woningmarkt een echte ‘verkopersmarkt’. Dit betekent dat je jouw huis snel en voor een goede prijs kunt verkopen. We zien dat er regelmatig nog overboden wordt, maar ook dat begint inmiddels af te koelen. Verkopers kunnen nog steeds goed profiteren als ze hun huis voor een lagere prijs hebben gekocht. De overwaarde kan geïnvesteerd worden in een nieuwe woning, of voor lagere maandlasten óf laten uitkeren.

 

Aantal woningen op de markt daalt in 2022.
De Nederlandse huizenmarkt is al krap. Dat weten we allemaal. Wanneer ook de doorstroming van huizenbezitters naar een duurdere woning stopt, wordt het aanbod nóg beperkter. De Krapte-indicator staat momenteel op 1,8. Dat betekent dat potentiële kopers momenteel maar kunnen kiezen uit 1,8 woningen op de markt. De Rabobank én de ABN AMRO verwachten dat in 2022 het aantal woningen op de markt gaat dalen met 15%.

Stijgende hypotheekrente.
De afgelopen periode was er ineens een snelle stijging van de hypotheekrente. Soms zelfs van bijna 2%. Afgelopen maand (mei) zakte dat gelukkig weer. De stijging van de hypotheekrente betekent dat huizenkopers een kleiner bedrag kunnen lenen. Voorbeeld: Een gezamenlijk inkomen van € 75.000 met een rentevaste periode van 20 jaar, kon in januari nog bijna € 385.000 lenen tegen 1,94%. Nu ligt dat bedrag ruim € 18.000 lager. Dat kan dus het verschil maken of je een huis wel of niet kan kopen.

Het gevolg van de stijgende rente is dat er minder geïnteresseerden zijn in een huis wat te koop staat. De bezichtigingsaanvragen lopen terug. Daarmee is er wel een verkoeling gaande op de huizenmarkt. Voor huizenkopers een gezonde ontwikkeling. Voor huizenverkopers een minder gunstige ontwikkeling natuurlijk.

Gevolgen oorlog in Oekraïne voor de huizenmarkt.
De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt. Inmiddels voelt iedereen dat in de portemonnee. Of je nou aan de pomp of in de supermarkt staat, je schrikt wanneer je moet afrekenen. De extreme inflatie en hogere maandlasten zetten mensen momenteel aan het denken. Hogere maandlasten betekent ook minder hypotheek. De inflatie heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt. Ook lopen nieuwbouwprojecten vertraging op. Er is bijna geen personeel en materialen meer. En hoe langer de oorlog duurt……*zucht*

De kansen voor starters?
Afzwakkende huizenprijsstijging, oplopende hypotheekrentes en een dalend aantal woningverkopen; is dit nog wel een goed moment om een huis te kopen? In 2023 bereikt de huizenprijsstijging naar verwachting het laagste punt, maar zal desondanks blijven stijgen. Tegelijkertijd lijkt dan het aantal woningverkopen in 2023 alweer over het dieptepunt heen. Daarbij is een beetje afkoeling van de huizenmarkt niet slecht je een nieuwe woning wilt kopen. De Rabobank verwacht dat volgend jaar de huizenprijzen met gemiddeld 5,5% gaan stijgen en er circa 198.000 woning verkopen zullen zijn.

Starters hebben het lastig op deze huizenmarkt. Zij kunnen nog profiteren van een aantal regelingen die het financieren van een koophuis aantrekkelijk maken.

  • Ruime schenkingsvrijstelling. In ’22 mag € 106.671 geschonken worden tot 40 jaar. Ook uit de overwaarde.
  • Starters betalen nu vaak geen overdrachtsbelasting voor woningen tot € 400.000
  • Bij tweeverdieners telt het tweede inkomen in 2022 voor 90% mee.
  • In diverse gemeenten kan er gebruik gemaakt worden van de SVn Starterslening.
  • Let op: in 2023 mag er nog maar € 27.231 belastingvrij geschonken worden, waardoor van een ‘jubelton’ geen sprake meer is. Wie nog gebruik wil maken van de ruime schenkingsvrijstelling, moet dit jaar in actie komen.

Veranderende woonwensen en subsidies.
Door de coronacrisis zijn woonwensen veranderd. Het thuiswerkbeleid is bij vele organisaties inmiddels ingebed en daardoor zijn minder mensen plaatsgebonden. Men zoekt dus in een groter gebied. Maar de mensen die niet gaan verhuizen, kiezen er vaak voor om te gaan verbouwen. De woning weer helemaal updaten of juist aan te passen. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de huizenbezitters wil momenteel verbouwen. Zij noemen het krappe woningaanbod en thuiswerken als belangrijkste redenen. Ook het verder verduurzamen van de woning heeft een vogelvlucht genomen. De stijgende energieprijzen zijn hierin de grootste factor. Geldverstrekkers hebben ruime mogelijkheden om verduurzaming van de woning te financieren. De overheid stimuleert dit ook en er worden flinke subsidies gegeven om de woning verder te verduurzamen. Dus denk jij aan het verder verduurzamen van jouw woning? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden.