Kunnen we straks onze hypotheeklasten nog wel betalen?

Geen leuk nieuws of vooruitzicht, maar ook niet een onderwerp om je hoofd voor in het zand te steken. Volgens het BKR (Bureau Kredietregistratie) zullen de komende jaren steeds meer mensen in de problemen komen met de betaling van hun hypotheeklasten. De afgelopen jaren werd dat aantal elk jaar kleiner, maar door de huidige extreem hoge inflatie en de rentestijging lijkt het kantelpunt nabij.

Eind april ’22 hadden ongeveer 35.000 Nederlanders een betalingsachterstand van meer dan drie maanden op hun hypotheek voor de eigen woning. Daarmee is het aantal achterstanden gelijk aan begin 2010, zo blijkt uit de Hypotheekbarometer van de stichting BKR. In 2015, in de nasleep van de kredietcrisis, hadden bijna 90.000 Nederlanders een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. Daarna werd de daling ingezet.

Bestuursvoorzitter Peter van den Bosch van het BKR ziet de nabije toekomst somberder in. Hij wijst onder andere op de inflatie, die in mei op 8,8 procent uitkwam. De gemiddelde hypotheekrente bij tien jaar vaste rente is opgelopen van 0,98 procent in september 2021 naar 2,89 procent in mei dit jaar. Daarnaast hebben de energieprijzen een recordhoogte bereikt en is het consumentenvertrouwen nog nooit zo laag geweest.

“Met name de inflatie en stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat niet alleen lagere inkomens, maar ook middeninkomens meer moeite hebben met rondkomen”, zegt Van den Bosch. Hij denkt dat sommige huishoudens een deel van de andere rekeningen niet meer kunnen betalen door de hoge hypotheeklasten. Een lichtpuntje is volgens hem dat veel huishoudens hun hypotheekrente voor een langere periode hebben vastgelegd, waardoor ze minder vatbaar zijn voor oplopende rentes.