Waar teken je de koopovereenkomst?

Je bent de gelukkige eigenaar geworden van een nieuwe woning! Hopelijk een mooie stap in jouw toekomstdromen. Als kopende partij ben je het eens geworden met de verkoper over de aankoopprijs en de voorwaarden. Voor de definitieve verkoop van de woning moet er een koopovereenkomst worden opgesteld dat jullie beiden tekenen.

Een koopovereenkomst tekenen kan bij de makelaar, notaris óf stel je deze samen op met de verkoper? Je hebt verschillende mogelijkheden voor deze belangrijke stap in het aankoopproces van je woning.

Maar voordat we daarover doorgaan nog even een tip;
Laat je niet misleiden door de term ‘voorlopig’ koopcontract. De overeenkomst is bindend. De koper verplicht zich tot het kopen van de woning. Alleen als er ontbindende voorwaarden in staan die van kracht worden, is het mogelijk om (eventueel kosteloos) van de koop af te zien. Ook heb je als koper na tekenen van de koopovereenkomst volgens de wet nog drie werkdagen bedenktijd.

Tekenen bij de verkoopmakelaar.
In Nederland is het vrij gebruikelijk dat de verkoopmakelaar de koopovereenkomst opstelt. Je tekent dan bijvoorbeeld bij de makelaar op kantoor of bij de verkoper thuis. Digitaal ondertekenen kan soms ook, maar voor zo’n belangrijke stap is live toch het mooiste! Althans dat vinden wij. Makelaars hebben de juridische kennis om de koopovereenkomst op te stellen en uit te leggen. De verkoper betaalt voor deze begeleiding. De makelaar werkt voor de verkoper en legt de afspraken tussen beide partijen hierin vast. Heb je als koper een aankoopmakelaar in de hand genomen, dan controleert die uiteraard het contract op eventuele fouten.

Tekenen bij de notaris.
Het tekenen van een koopovereenkomst kan uiteraard bij de notaris. De koper kiest de notaris, al gaat dat meestal wel in overleg met de verkoper. Een notaris is onpartijdig en kan beide partijen goed adviseren over hun rechten en plichten. De koper betaalt in dit geval de kosten. Het is handig om vooraf de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken, want die kunnen verschillen. Sommige notarissen verrekenen bijvoorbeeld de kosten voor het opstellen van het contract later met de andere notariskosten, zoals het inschrijven van de koopakte in het Kadaster.

Tekenen zonder notaris of verkoopmakelaar.
Je kunt ook zonder tussenkomst van een makelaar of notaris een koopovereenkomst opstellen en tekenen. Uiteraard is het dan belangrijk dat jullie begrijpen wat er in de overeenkomst staat, zoals de ontbindende voorwaarden en welke verplichtingen jullie met elkaar aangaan. Hiervoor kun je eventueel de modelovereenkomst gebruiken die is opgesteld door de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Deze modelovereenkomst sluit de belangrijkste risico’s voor de koper en verkoper uit. Willen jullie toch aanvullende afspraken met elkaar maken, dan adviseren we je om deze toch door een professional met juridische kennis te laten checken.