Wat is het verschil tussen een bouwkundige keuring en een energielabel?

Een energielabel kijkt naar de energiezuinigheid van de woning, terwijl een bouwkundige keuring de fysieke staat en technische gebreken van het huis inspecteert. Met een keuring krijg je inzicht in noodzakelijk onderhoud en herstelkosten, iets wat een energielabel niet biedt.

Beide geven waardevolle informatie, maar de keuring richt zich op de bouwtechnische staat, wat cruciaal is voor de lange termijn kosten en veiligheid.

Wat is het verschil tussen een bouwkundige keuring en een energielabel in 2025?

Steeds meer huizenkopers en -verkopers vragen zich in 2025 af wat nu precies het verschil is tussen een bouwkundige keuring en een energielabel. Hoewel beide termen vaak in dezelfde adem worden genoemd, hebben ze totaal verschillende doelen. Een energielabel vertelt iets over de energiezuinigheid van een woning. Een bouwkundige keuring daarentegen inspecteert daadwerkelijk de fysieke staat van het pand. Het is essentieel om deze verschillen goed te begrijpen om risico’s te beperken en weloverwogen beslissingen te nemen bij de aan- of verkoop van een woning. Bekijk ook onze toelichting over het verschil tussen keuring en label.

Wat controleert een energielabel precies?

Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig een woning is. Hierbij spelen factoren als isolatie, type beglazing, installaties en ventilatie een rol. Sinds 2021 gelden strengere eisen voor de bepaling van het label en in 2025 blijft die lijn doorgezet in het kader van de verduurzamingsdoelstellingen van de overheid. Op basis van het energielabel kun je:

  • Schatten wat je aan energiekosten kunt verwachten
  • Inschatten hoeveel verduurzaming nodig is voor een betere score
  • Voldoen aan de wettelijke verplichting bij verkoop of verhuur

Meer weten over hoe je een energielabel aanvraagt? Lees onze uitleg op deze pagina.

Waar kijkt een bouwkundige keuring naar?

Een bouwkundige keuring is veel meer dan een oppervlakkige scan. Het rapport brengt de bouwtechnische staat van een woning in beeld, inclusief directe en noodzakelijke onderhoudskosten. Volgens Yourstyle Vastgoed gaat het bij een keuring om:

  • Constructieve gebreken (zoals scheuren of verzakkingen)
  • Vocht- en schimmelproblemen
  • Staat van installaties en elektra
  • Dakbedekking, gevels, fundering en meer

“Dennis zegt: Een energielabel laat je zien hoe duurzaam een woning is, maar alleen een bouwkundige keuring biedt inzicht in de werkelijke staat van het huis.” Wil je weten wat er precies wordt geïnspecteerd? Lees dan dit overzicht.

Waarom in 2025 beide documenten belangrijk zijn

In de huidige woningmarkt van 2025, waarin duurzaamheid en woningkwaliteit centraal staan, is het hebben van zowel een bouwkundig rapport als een energielabel essentieel voor transparantie. Waar het energielabel verplicht is bij verkoop, is een keuring vooral een verstandige keuze om verborgen gebreken voor te zijn. Daarmee voorkom je onverwachte kosten na de overdracht. Zie ook onze uitleg over bescherming tegen verborgen gebreken.

Samenvattend: de concrete verschillen

Een energielabel en bouwkundige keuring vervullen elk een eigen rol binnen het koopproces:

  • Doel energielabel: Inzicht in energieprestatie
  • Doel bouwkundige keuring: Inzicht in technische staat en herstelkosten
  • Verplicht? Energielabel: ja, Keuring: niet verplicht, wel sterk aan te raden

Voor meer informatie over het belang van een keuring, bekijk ons advies over waarom een bouwkundige keuring belangrijk is.

Bespaar risico’s, kies voor zekerheid

In 2025 draait het niet alleen om kopen, maar vooral om kopen met vertrouwen. Laat je daarom goed informeren over zowel de verplichte energielabel als de vrijwillige bouwkundige keuring. Zo weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt. En dat is waar Yourstyle Vastgoed voor staat: deskundig, transparant en altijd in jouw belang.

Klaar om met vertrouwen te kopen of verkopen in 2025? Laat je begeleiden door de experts van Yourstyle Vastgoed. Neem vandaag nog contact op of bekijk onze diensten voor een succesvolle vastgoedtransactie.