Moet de koopovereenkomst bij de notaris getekend worden?

Nee, de koopovereenkomst (het voorlopig koopcontract) wordt meestal niet bij de notaris getekend. Koper en verkoper tekenen doorgaans bij de makelaar op kantoor of digitaal. Pas de eigendomsoverdracht (transportakte) vindt plaats bij de notaris. De notaris komt dus later in het proces in beeld.

De notaris komt in beeld bij de eigendomsoverdracht met de transportakte, terwijl de initiele afspraken vaak direct tussen koper en verkoper worden vastgelegd.

Moet de koopovereenkomst bij de notaris worden getekend in 2025?

Het is een veelgestelde vraag bij de start van het koopproces: moet je als koper of verkoper van een woning de koopovereenkomst bij de notaris ondertekenen? Het antwoord is helder: nee, dat hoeft niet. De voorlopige koopovereenkomst (ook wel het koopcontract genoemd) wordt gewoonlijk ondertekend bij de makelaar op kantoor of digitaal, via een beveiligd platform. De notaris speelt pas later in het traject een formele rol, bij de overdracht van de woning via de transportakte. Meer over dit proces lees je op Yourstyle Vastgoed.

Wat is het verschil tussen koopovereenkomst en transportakte?

Om het proces goed te begrijpen, is het belangrijk om het onderscheid te kennen tussen de koopovereenkomst en de transportakte.

  • Koopovereenkomst: schriftelijk contract tussen koper en verkoper waarin de afspraken over de koop zijn vastgelegd.
  • Transportakte: notariële akte waarmee de woning juridisch wordt overgedragen aan de koper.

De koopovereenkomst is bindend na ondertekening én na het verlopen van de wettelijke bedenktijd van drie dagen. Meer hierover vind je op Yourstyle Vastgoed.

Waarom komt de notaris pas later in beeld?

De notaris is verantwoordelijk voor de juridische overdracht van het eigendom. Dit gebeurt via de transportakte. In 2025 is het zelfs gebruikelijk dat het hele kooptraject grotendeels digitaal verloopt, tot aan het moment van overdracht. “De notaris toetst onder andere de identiteit van partijen, de juridische status van de woning en zorgt voor inschrijving bij het Kadaster,” aldus Dennis, vastgoedadviseur bij Yourstyle Vastgoed.

Digitaal tekenen in 2025: de norm bij woningkoop

Door technologische vooruitgang is digitaal tekenen van documenten in het koopproces nu meer regel dan uitzondering. Denk hierbij aan:

  • Beveiligde e-signature platforms
  • Authenticatie via DigiD of ID-verificatie
  • Snelle verwerkingstijd en digitale archivering

Dit maakt het tekenen van de koopovereenkomst eenvoudiger, sneller en onafhankelijk van locatie. Lees meer over de impact van digitalisering op het kopen en verkopen van woningen op Yourstyle Vastgoed.

Wanneer is de notaris wél verplicht?

De wet schrijft voor dat de levering van een woning via een notariële akte moet verlopen. Dit betekent dat je als koper:

  • De transportakte tekent bij de notaris
  • De notariële kosten betaalt (kosten koper)
  • Via de notaris eventueel ook de hypotheekakte laat opmaken

Een overzicht van de taken van de notaris vind je op Yourstyle Vastgoed.

Conclusie: koopovereenkomst bij de makelaar, transportakte bij de notaris

In 2025 blijft het uitgangspunt dat de koopovereenkomst wordt ondertekend bij de makelaar of digitaal — zonder tussenkomst van de notaris. Pas bij de feitelijke eigendomsoverdracht komt de notaris in beeld. Wil je weten welke stappen je nog meer moet doorlopen bij het kopen van een woning? Bekijk het stappenplan van Yourstyle Vastgoed.

Laat je professioneel begeleiden bij elk onderdeel van het koopproces. Bezoek Yourstyle Vastgoed en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij de aankoop, verkoop en waardebepaling van jouw woning in 2025.