Taxatie of waardebepaling?

Waardebepaling of Taxatie: Wat is het Werkelijke Verschil?

Vaak wordt er door makelaars geadverteerd met een gratis waardebepaling. Dat klinkt natuurlijk als een mooie oplossing voor een duur taxatierapport. En als banken dan ook nog eens over een waardebepaling praten terwijl ze eigenlijk een taxatierapport bedoelen; verwarrend!

Wat is nu het verschil tussen een taxatie en een ‘echte’ taxatie of een waardebepaling en een waardebepaling?

Waardebepaling

Een waardebepaling is een schatting van de waarde van uw woning. Een makelaar komt bij je langs, bekijkt alle kenmerken van jouw nieuwe woning en geeft dan een indicatie van de verwachte verkoopopbrengst. Zoals aangegeven adverteren diverse makelaars vaak met een gratis waardebepaling.

In feite een gratis verkoopadviesgesprek.

We zien ook steeds meer online waardebepalingen voorbij komen. Helaas is niet bij iedere makelaar deze waardecheck accuraat. Deze waardecheck is helemaal datagedreven.

Het gaat uit van gemiddelde cijfers en van de bekende kenmerken van een woning. Indien je een taxatierapport nodig hebt, zul je moeten kijken naar een gedegen berekening die verder gaat dan een simpele waardebepaling en een taxatie. Meer hierover kun je lezen op onze pagina over taxatie of waardebepaling.

Taxatie

Een taxatie is een objectieve inschatting van de waarde van de woning. Een taxatie moet tegenwoordig worden uitgewerkt in een NWWI-rapport. Dit rapport bevat de volgende onderdelen:

  • Woonoppervlak
  • Onderhoud en bouwkundige staat
  • Courantheid
  • Ontwikkelingen in de buurt
  • Marktontwikkeling
  • Flexibiliteit en mogelijkheden
  • Duurzaamheid
  • Ligging van de woning

Al deze omgevingsfactoren samen bepalen de verkoopwaarde van de woning. Het taxatierapport is een verslag van jouw woning. Deze huidige waarde wordt onderbouwd aan de hand van referentieobjecten: vergelijkbare woningen in de omgeving.

Bij de waardebepaling en taxatie van een woning is het belangrijk om te realiseren dat er wel degelijk een verschil is tussen de waardebepaling of taxatie en andere waardebepalingen. Dit officieel document geeft een goed beeld van de verkoopprijs van de woning, bijvoorbeeld het huis van de buurman. Voor meer informatie over taxaties kun je terecht op onze taxaties pagina.

Wanneer kies je een waardebepaling en wanneer kies je een taxatie?

Je kiest voor een waardebepaling als jij je wilt oriënteren op de woningmarkt of je vast wil oriënteren op een herstructurering van jouw financiering. Je hebt dan een indicatie van de woonoppervlakte en de marktwaarde en kunt dan een goede afweging maken voor het aankopen van een ander droomhuis of voor het overwegen van een andere financiering. Je kiest voor een taxatie als je daadwerkelijk een financiering gaat aanvragen of iets gaat wijzigen in jouw financiering.

Het verschil tussen beide is belangrijk om te begrijpen.

Je wilt bijvoorbeeld jouw rente verlagen, waarvoor je moet aantonen dat de waarde ten opzichte van jouw hypotheekbedrag hoog genoeg is. Dit kan ook als je een woning koopt en je wilt dat de taxatie laten uitvoeren. Het is belangrijk om de kosten van een taxatie in overweging te nemen.

Of je wilt een overbruggingsfinanciering aanvragen, of jouw hypotheek oversluiten. In dat geval leggen we ook de waardebepaling uit aan jouw situatie, en kan het nuttig zijn om te kijken naar taxateurs unie of taxatie validatie, of zelfs de hulp van een unie of taxatie validatie instituut. Daarnaast is het goed om te weten hoeveel vergelijkbare woningen op platforms zoals Funda zijn verkocht, bijvoorbeeld door naar de verkochte woningen te kijken.

Conclusie Waardebepaling of Taxatie Laten Uitvoeren

Een taxateur bepaalt dus de objectieve waarde van een woning en werkt dit uit in een rapport. Een waardebepaling is een berekening van de actuele verkoopwaarde, wat slechts een indicatie is van de verwachte verkoopopbrengst. Hierbij wordt vaak de verkoopstrategie besproken en de punten van aandacht bij de verkoop van een woning te verkopen.

Een waardebepaling is over het algemeen voor jezelf. Dit is niet genoeg voor bijvoorbeeld een bank bij een renteherziening, overbrugging of een herfinanciering. Dan heeft de bank een gevalideerd NWWI-taxatierapport nodig, vooral als het gaat om het aanvragen van een hypotheek bij de belastingdienst en verzekeraars. Je kunt altijd contact met ons opnemen voor meer advies over dit proces.

In sommige gevallen kan er ook een waardebepaling of een taxatie nodig zijn, omdat een waardebepaling is een stuk minder betrouwbaar dan een taxatie.