Taxatie of waardebepaling?

Vaak wordt er door makelaars geadverteerd met een gratis waardebepaling. Dat klinkt natuurlijk als een mooie oplossing voor een duur taxatierapport. En als banken dan ook nog eens over een waardebepaling praten terwijl ze eigenlijk een taxatierapport bedoelen; verwarrend! Wat is nu het verschil tussen een waardebepaling en een ‘echte’ taxatie?

Waardebepaling.
Een waardebepaling is een schatting van de waarde van jouw woning. Een makelaar komt bij je langs, bekijkt alle kenmerken van jouw woning en geeft dan een indicatie van de verwachtte verkoopopbrengst. Zoals aangegeven adverteren diverse makelaars vaak met een gratis waardebepaling. In feite een gratis verkoopadviesgesprek.

We zien ook steeds meer online waardebepalingen voorbij komen. Helaas is niet bij iedere makelaar deze waardecheck accuraat. Deze waardecheck is helemaal datagedreven. Het gaat uit van gemiddelde cijfers en van de bekende kenmerken van een woning.

Taxatie.
Een taxatie is een objectieve inschatting van de waarde. Een taxatie moet tegenwoordig worden uitgewerkt in een NWWI rapport. Dit rapport bevat de volgende onderdelen:

  • Woonoppervlak
  • Onderhoud en bouwkundige staat
  • Courantheid
  • Ontwikkelingen in de buurt
  • Marktontwikkeling
  • Flexibiliteit en mogelijkheden
  • Duurzaamheid
  • Ligging van de woning

Al deze factoren samen bepalen de waarde van de woning. Het taxatierapport is een verslag van jouw woning. Deze waarde wordt onderbouwd aan de hand van referentieobjecten: vergelijkbare woningen in de omgeving. Deze objecten zijn eerder verkocht en geven een goed beeld van de waarde van de woning. Bijvoorbeeld het huis van de buurman.

Wanneer kies je een waardebepaling en wanneer kies je een taxatie?
Je kiest voor een waardebepaling als jij je wilt oriënteren op de woningmarkt of je vast wil oriënteren op een herstructurering van jouw financiering. Je hebt dan een indicatie van de waarde en kunt dan een goede afweging maken voor het aankopen van een ander huis of voor het overwegen van een andere financiering.Je kiest voor een taxatie als je daadwerkelijk een financiering gaat aanvragen of iets gaat wijzigen in jouw financiering. Je wilt bijvoorbeeld jouw rente verlagen, waarvoor je moet aantonen dat de waarde ten opzichte van jouw hypotheekbedrag hoog genoeg is. Of je wilt een overbruggingsfinanciering aanvragen, of jouw hypotheek oversluiten.

Conclusie.
Een taxateur bepaalt dus de objectieve waarde van een woning en werkt dit uit in een rapport. Een waardepaling is slechts een indicatie van de verwachte verkoopopbrengst. Hierbij wordt vaak de verkoopstrategie besproken en de punten van aandacht bij de verkoop van een woning. Een waardebepaling is dus voor jezelf. Dit is niet genoeg voor bijvoorbeeld een bank bij een renteherziening, overbrugging of een herfinanciering. Dan heeft de bank een gevalideerd NWWI-taxatierapport nodig.