Bouwkundige keuring voor kopers
Eerste woning kopen en keuringen
Je eerste aankoop van een huis kan best spannend zijn. Jij als potentiële koper wilt natuurlijk een goede indruk krijgen van de bouwkundige staat van een woning. Voor de koopovereenkomst wordt getekend, is het slim om te weten hoe de staat is van de woning en of er achterstallig onderhoud aanwezig is. De bouwkundige keuring helpt om een compleet beeld te krijgen. Ook is er een onderzoeksplicht: je bent niet alleen verantwoordelijk voor het ontdekken van bekende gebreken, maar ook voor eventuele verborgen gebreken.
Bouwkundige keuringen voor starters
Voor starters is de noodzaak van een bouwkundige keuring extra groot. Zeker als je woning koopt in een krappe woningmarkt, wil je snel handelen. Toch is snelheid is geboden geen reden om zomaar te tekenen. Als potentiële koper kijk je niet altijd kritisch genoeg naar de bouwkundige staat van de woning. Een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voorkomt vervelende verrassingen. Daarom hebben we bij Yourstyle voldoende kennis om jou te begeleiden. Onze makelaar Dennis Lantrok* kan jou bijvoorbeeld adviseren wanneer je een bod uitbrengt.
Waarop letten bij een aankoopkeuring
Voordat je een bod doet, is het verstandig te keuren. Tijdens het bieden wil je immers weten of de staat van de woning niet verkeert. Een bouwkundige keuring laat uitvoeren is een belangrijke stap om zicht te krijgen op fundering, riool en kruipruimte. Zijn er ernstige gebreken of direct noodzakelijk herstel? Met een bouwkundig rapport van de inspecteur zie je precies welke kostenpost jou te wachten staat. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of moet onderhandelen over herstelkosten met de verkoper.
Wat betekent “voorbehoud bouwkundige keuring”?
Een voorbehoud bouwkundige keuring opnemen in je ontbindende voorwaarden is simpelweg een extra zekerheid voor kopers. Het houdt in dat de koopovereenkomst kan worden ontbonden als blijkt dat de kosten voor herstel van gebreken boven een bepaald afgesproken bedrag uitkomen. Dit geeft jou als koper afzien van de deal als de bouwkundige gebreken te ernstig zijn. Zo ben je niet verplicht de woning te nemen wanneer de staat van een woning je budget te buiten gaat of wanneer er veel achterstallig onderhoud is.
Keuringen en koopcontracten
Zodra je een koopcontract gaat tekenen, is het wijs om ontbindende voorwaarden op te nemen, zoals een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde. Hierdoor kun je de koop ontbinden wanneer de rapportage tegenvalt. Met deze voorwaarden dek je jouw aansprakelijkheid af en voldoe je aan de wettelijke onderzoeksplicht. De verkoper heeft ook een mededelingsplicht, dus bekende gebreken moet hij melden. Toch blijft het jouw verantwoordelijkheid om te keuren, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Specifieke aandachtspunten voor oudere woningen
Oudere huizen hebben vaak meer onderhoud nodig. Denk aan een minder stabiele fundering of mogelijk lekkage in het dak. Dit soort gebreken aan de woning worden vaak pas duidelijk na een grondige bouwtechnische keuring. Zo’n inspectie kan aan het licht brengen of de grootte van de woning ook invloed heeft op de herstelkosten. Wil je een bouwkundige keuring laten uitvoeren, zorg dan dat je een ervaren keurder inschakelt. Alleen zo krijg je een compleet beeld en kun je tijdens de onderhandelingen sterker staan tegenover de verkoper.
Bouwkundige keuring versus energielabel
Een energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een huis. Een bouwkundige keuring daarentegen zoomt in op de bouwkundige staat van de woning. De uitkomst van een keuring kan veel meer over onderhoud, herstellingskosten en bouwkundige gebreken vertellen dan een label alleen. Met dit rapport kun jij gericht onderhandelen over de koopprijs of extra maatregelen treffen. Beide partijen – koper en verkoper – hebben baat bij transparantie. Zo voorkom je onaangename verrassingen en ben je goed voorbereid op eventuele renovaties.
Hoe een keuring kopers beschermt
Kopers hebben te maken met een onderzoeksplicht, waardoor je actief moet checken wat de bouwkundige staat is van de woning. Kies je ervoor een bouwkundige keuring uit te laten voeren, dan heb je objectiviteit op papier via een keuringsrapport. Mochten er verborgen gebreken opduiken na het sluiten van de koopovereenkomst, dan sta je sterker bij eventuele discussies. Bij Yourstyle heb je naast kennis van de markt ook de zekerheid van professionele begeleiding. Zo leer je precies wat je koopt en verklein je het risico op financiële tegenvallers.
Bouwkundige keuring bij erfpachtwoningen
Bij erfpachtwoningen gelden soms andere voorwaarden. Zo is vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor onderhoud aan fundering of gevel. Een bouwtechnische keuring geeft duidelijkheid. Als potentiële kopers van een erfpachtwoning is het slim de bouwkundige staat van de woning grondig te onderzoeken, omdat de eigenaar van de grond niet altijd de verkoper is. Met een bouwkundig inspecteur weet je zeker of de woning in goede conditie is, zodat je gedoe achteraf voorkomt en je de koopovereenkomst met een gerust hart tekent.
Bouwkundige keuring en onderhandelen
Tijdens het koopproces kan een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde dienen om te onderhandelen over de prijs. Blijkt tijdens het bouwkundig onderzoek dat herstel van gebreken hoog uitvalt, dan kun je de onderhandelingen starten over een lagere koopprijs. Je kunt ook ontbinden als de staat simpelweg te slecht blijkt. Voordeel is dat je met concrete cijfers uit een rapport in sommige gevallen meer ruimte krijgt om te schuiven. Zo ga je minder snel akkoord met een te hoge vraag en kun je geld besparen.
Wanneer keuringen verplicht zijn voor kopers
Een bouwkundige keuring is in Nederland meestal niet wettelijk verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Banken kunnen bij het verstrekken van een hypotheek soms eisen dat je een keuring uit laat voeren, vooral als de woning in slechte staat verkeert. Ook als er sprake is van erfpacht, monumentstatus of wanneer de verkoper twijfels heeft geuit over de bouwkundige staat, wil je geen risico lopen. Zo’n rapport vervolgens helpt je om inzicht te krijgen in ernstige gebreken en mogelijk hoge herstelkosten.
Bouwkundige keuring en verborgen gebreken
Verborgen gebreken zijn niet direct zichtbaar, maar kunnen op termijn flink in de papieren lopen. Denk aan scheuren in de fundering, vochtproblemen of houtrot. Hoewel de verkoper een mededelingsplicht heeft, blijft het verstandig als koper zelf een bouwkundige keuring te laten uitvoeren om deze gebreken aan de woning te ontdekken. Vind je onvolkomenheden, dan kun je nog ontbinden of onderhandelen voordat de deal definitief is. Zo voorkom je dat je onverwacht op hoge kosten wordt gejaagd na het zien van de koop is gesloten.
Keuringen bij monumentale panden
Bij monumentale panden is de bouwkundige staat vaak extra kwetsbaar. De kosten voor onderhoud en herstel kunnen flink oplopen, omdat je te maken hebt met speciale eisen. Een bouwkundige keuring laat uitvoeren is dan haast onmisbaar om zicht te krijgen op achterstallig onderhoud. Je hebt hier bovendien met regels van de overheid te maken, wat kan vertragen als je direct wilt verbouwen. Toch kan een grondige keuring je later veel kosten schelen, omdat je beter weet hoe je het monument opknapt.
Hoe een keuring stress tijdens koopproces vermindert
Een huis kopen is al stressvol genoeg. Een bouwkundige keuring verlaagt de spanning, doordat je precies weet wat je koopt. Door een keuring uit te laten voeren heb je zekerheid en kun je gerust af te zien van de koop als de gebreken te groot zijn. Je profiteert van de wettelijke dagen bedenktijd, doorgaans drie werkdagen (exclusief zondag of feestdag), waarbinnen je de koopovereenkomst nog kunt ontbinden. Zo kun je met rust beslissen of je echt met de woning in zee gaat.
Tips voor het vinden van een goede keurder
Een erkend keuringsbureau is essentieel om de bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Kies voor iemand die onafhankelijk en bouwtechnisch onderlegd is. Ga voor een specialist die alle onderdelen van het huis grondig onderzoekt, van het dak tot de kruipruimte. Ook referenties op onze reviewspagina helpen je beslissen. Bij Yourstyle kun je schakelen met bijvoorbeeld makelaar Nuith Linthorst*, omdat zij weet waar je op moet letten bij het inschakelen van een ervaren bouwkundig inspecteur.
Tijdspad voor kopers bij keuringen
Meestal wil je, voordat je een bod uitbrengt, alles rond hebben over de bouwkundige keuring. Snel handelen is fijn, maar neem wel tijd om de keurder in te plannen. Na de keuring ontvang je het keuringsrapport doorgaans binnen een paar werkdagen. Dan kun je nog gebruikmaken van de dagen bedenktijd om te besluiten of je de koop doorzet of juist ontbinden. In de tussentijd bespreek je de resultaten met de verkoper en stel je zonodig nieuwe voorwaarden.
Bouwkundige keuring en aankoopadvocaten
Sommige gevallen vragen om wat extra juridische check, zeker als de bouwkundige staat van de woning twijfelachtig is. Een aankoopadvocaat kan je dan helpen om ontbindende voorwaarden op te stellen. Ook kan zo’n professional adviseren over de aansprakelijkheid voor eventuele gebreken. De notaris ziet erop toe dat het koopcontract correct wordt opgesteld. Mocht er een conflict ontstaan tussen koper en verkoper, dan is het handig om een uitgebreide bouwkundige keuring op zak te hebben als bewijs voor de staat van een woning.
Checklist voor kopers tijdens een keuring
Neem altijd de bouwkundige keuring checklist door: controleer fundering, dak, installaties, meterkast, kozijnen en eventuele lekkage. Let goed op verborgen gebreken en achterstallig onderhoud. Zorg dat je duidelijk aangeeft welke punten belangrijk zijn in het rapport en dat je deze later kunt bespreken met de verkoper. Als je het keuringsrapport hebt ontvangen, bekijk het grondig en beslis of je wilt onderhandelen over de prijs of eventueel de koopovereenkomst wilt laten ontbinden.
Koperskeuringen versus opleverkeuringen
Een koperskeuring voer je uit voordat jij de koopovereenkomst tekent. Daarmee check je de bouwkundige staat van de woning en kun je de deal nog aanpassen of ontbinden als het rapport tegenvalt. Een opleverkeuring is weer iets anders: die doe je bij nieuwbouw of bij de overdracht van een gerenoveerd pand. Hier controleer je of alles volgens afspraak is uitgevoerd. In beide gevallen verschaf je jezelf duidelijkheid, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Successen door een goede keuring
Bij Yourstyle geloven we dat je met een grondig bouwkundig rapport meer succes behaalt. Jij kunt keuring uit laten voeren om sterker te staan tijdens het koopproces en de onderhandelingen. Zo onderstreep je jouw bod en voorkom je onenigheid over gebreken. Een degelijke bouwkundige keuring uit te laten doen scheelt je uiteindelijk veel Geld en Stress. Wil je meer weten? Check onze nieuwspagina of neem gerust contact op met Yourstyle.